Tips voor een gezond assortiment

Overweegt u om het assortiment van uw lunchroom extra aantrekkelijk maken voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn? Denk dan eens aan onderstaande aandachtspunten. Het is vooral interessant als uw doelgroep voor een groot deel bestaat uit mensen van ongeveer 35 tot 70 jaar. Zij kampen namelijk steeds vaker met overgewicht.

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gehele, of in ieder geval het grootste, gedeelte van uw broodassortiment bestaat uit broodsoorten op basis van tarwe- of volkorenmeel. Vezelrijke broodsoorten geven namelijk langer een gevuld gevoel, wat belangrijk is voor iemand die op zijn of haar gewicht wil letten. Bovendien bevatten deze broodsoorten meer vitamines en mineralen dan witbrood.

Daarnaast kunt u aandacht schenken aan onderstaande punten.

  • Beleg broodjes niet standaard driedubbel, maar informeer bij uw klanten hoeveel beleg zij willen. Bied sowieso voldoende caloriearme keuzes aan. De keuzetabel van het Voedingscentrum helpt u hierbij op weg als het gaat om hartig beleg. 
  • Kijk eens kritisch naar de samenstelling van uw ‘Broodje Gezond’. Vaak is dit bijvoorbeeld een wit pistoletje. U ondersteunt de naam van het broodje beter wanneer u tarwe of volkoren als uitgangspunt neemt. En waar belegt u het vervolgens mee? Kan er misschien iets minder beleg op of kunt u bijvoorbeeld een minder volvette kaas gebruiken?
  • Verkoopt u zoete versnaperingen? Kies er dan voor kleine(re) porties aan te bieden. Het verkleinen van de portie, en dus de inname van minder calorieën, staat in de top drie van meest geliefde maatregelen die mensen willen nemen om gewicht te verliezen. 
  • Zorg ervoor salade en/of fruit in uw assortiment te hebben. Wilt u daarbij ook dressings aanbieden? Doe dit dan zo, dat mensen zelf de hoeveelheid kunnen bepalen.
  • De Koninklijke Horeca Nederland en het Voedingscentrum hebben samen een online Caloriechecker ontwikkeld. Met deze tool kunt u nog beter inspelen op de wensen van klanten, die willen weten hoeveel calorieën er in hun eten zitten. De Caloriechecker biedt tal van mogelijkheden zoals het berekenen van de hoeveelheid kilocalorieën in een product en het totaal aan (verzadigd) vet. Ook kunt u zelf veranderingen aanbrengen in recepten en deze vervolgens opnieuw berekenen.

Gerelateerde diensten

NBC en NBA KennisWorkshops
Een goed product verkopen alleen is niet voldoende. U zult uw klant moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkel- en productiemedewerkers een groot aandeel in. De kennisworkshops van NBC en NBA vertalen lastige materie naar praktische informatie waar uw medewerkers de klant met alle zekerheid te woord kunnen staan.
Lees meer
Winkelbeoordeling
Heeft uw winkel de juiste uitstraling? Communiceert u acties op de juiste manier? En hoe is het gesteld met de gastvrijheid van uw medewerkers? Een uitgebreide winkelbeoordeling van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) geeft antwoord op dit soort vragen.
Lees meer
Hulp bij etikettering
Op 13 december 2014 zijn nieuwe regels van kracht gegaan rond de etikettering van levensmiddelen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor u als bakker waarbij u alle hulp goed kunt gebruiken. Het NBC staat u graag bij!
Lees meer