Tips voor een gezond assortiment

Gezondheid is een steeds belangrijkere drijfveer om voor bepaalde voeding te kiezen. Overweeg je om het assortiment van je lunchroom extra aantrekkelijk maken voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn? Denk dan eens aan onderstaande aandachtspunten. 

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gehele, of in ieder geval het grootste, gedeelte van je broodassortiment bestaat uit broodsoorten op basis van meel- of volkorenmeel. Bruin- en volkorenbrood bevat meer voedingsstoffen en vezels dan witbrood, en geeft langer een vol gevoel. En een lekkere lunch kan ook gewoon gezond zijn!

Aandachtspunten

Daarnaast kun je aandacht schenken aan onderstaande punten.

  • Beleg broodjes niet standaard driedubbel, maar informeer bij je klanten hoeveel beleg zij willen.
  • Bied voldoende verantwoorde keuzes aan, waarbij ook plantaardig beleg aandacht krijgt. Zo is er voor ieder wat wils!
  • Kijk eens kritisch naar de samenstelling van je ‘Broodje Gezond’. Vaak is dit bijvoorbeeld een wit pistoletje. Je ondersteunt de naam van het broodje beter wanneer je bijvoorbeeld een bruine bol of volkoren pistolet als uitgangspunt neemt. En waar beleg je het vervolgens mee? Kan er misschien iets minder beleg op of kun je bijvoorbeeld een minder volvette kaas gebruiken?
  • Verkoop je zoete versnaperingen? Kies er dan voor kleine(re) porties aan te bieden. Het verkleinen van de portie zorgt voor minder calorieën, maar nog altijd een echt verwenmoment.
  • Zorg ervoor dat je salade en/of fruit in je assortiment hebt. Wil je daarbij ook dressings aanbieden? Doe dit dan zo, dat mensen zelf de hoeveelheid kunnen bepalen.
  • Let ook goed op hoe je het brood aanprijst. Spelt of desem, hoor je vaak terug. Maar is het dan wit, bruin of volkoren?
Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12

Op zoek naar inspiratie? Bekijk de lekkere broodrecepten op brood.net eens. Wat dacht je van een broodsalade met boerenkool en gerookte makreel, of de biet sandwich? Of bekijk de ideeën van het Voedingscentrum voor een gezonde lunch.

 

  • Gezond en duurzaam gaan vaak hand in hand; minder dierlijk, meer plantaardig zorgt voor een vermindering van CO2-uitstoot;
  • Koop verantwoord in, bij lokale partijen bijvoorbeeld. En houd rekening met keurmerken als Biologisch, en het seizoen (aardbeien in de winter?).
  • Verspil zo min mogelijk voedsel. Blijft er vaak wat achter op het bord? Misschien is de portie dan te groot. En vaak ingrediënten over? Kijk dan hoe je dit efficiënt kan gebruiken of inkopen.
Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12