Tips voor een gezond assortiment

Gezondheid is een steeds belangrijkere drijfveer om voor bepaalde voeding te kiezen. Overweegt u om het assortiment van uw lunchroom extra aantrekkelijk maken voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn? Denk dan eens aan onderstaande aandachtspunten. 

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gehele, of in ieder geval het grootste, gedeelte van uw broodassortiment bestaat uit broodsoorten op basis van meel- of volkorenmeel. Vezelrijke broodsoorten geven namelijk langer een vol gevoel, wat belangrijk is voor iemand die op zijn of haar gewicht wil letten. Bovendien bevatten deze broodsoorten meer vitamines en mineralen dan witbrood.

Daarnaast kunt u aandacht schenken aan onderstaande punten.

  • Beleg broodjes niet standaard driedubbel, maar informeer bij uw klanten hoeveel beleg zij willen. Bied sowieso voldoende verantwoorde keuzes aan. Op deze pagina van het Voedingscentrum kunt u inspiratie vinden.  
  • Kijk eens kritisch naar de samenstelling van uw ‘Broodje Gezond’. Vaak is dit bijvoorbeeld een wit pistoletje. U ondersteunt de naam van het broodje beter wanneer u bijvoorbeeld een bruine bol of volkoren pistolet als uitgangspunt neemt. En waar belegt u het vervolgens mee? Kan er misschien iets minder beleg op of kunt u bijvoorbeeld een minder volvette kaas gebruiken?
  • Verkoopt u zoete versnaperingen? Kies er dan voor kleine(re) porties aan te bieden. Het verkleinen van de portie, en dus de inname van minder calorieën, staat in de top drie van meest geliefde maatregelen die mensen willen nemen om gewicht te verliezen. 
  • Zorg ervoor dat u salade en/of fruit in uw assortiment heeft. Wilt u daarbij ook dressings aanbieden? Doe dit dan zo, dat mensen zelf de hoeveelheid kunnen bepalen.