Suiker in brood; consumentenvragen en antwoorden

Suiker en koolhydraten worden nogal eens door elkaar gehaald. Er zitten koolhydraten in brood. Betekent dat dan ook dat er veel suikers in zitten? En waarom wordt dan suiker toegevoegd? Dit zijn zo wat vragen die bij consumenten leven. Wij geven u een aantal vragen van consumenten over suiker met een kort en bondig antwoorden dat u kunt gebruiken in uw communicatie richting uw klant. 

Suiker en koolhydraten worden nogal eens door elkaar gehaald. Er zitten koolhydraten in brood. Betekent dat dan ook dat er veel suikers in zitten?

Het meeste brood bevat per boterham maar 0-7 – 1,2 gram suiker, dat van nature in het meel van het graan zit. Ter vergelijking, bevat de jam op een boterham 18,6 gram suiker. Er zijn broodsoorten die iets meer suiker in de receptuur kunnen bevatten, bijvoorbeeld witte bolletjes, een brioche of rozijnen- en krentenbrood.

Al met al bevat brood heel weinig suiker. 

 

Soms voegen bakkers suiker toe bij de bereiding van brood. Dat doen zij dan in de meeste gevallen als voedsel voor de gist. De gist zet suiker om in gas en alcohol, waardoor het brood gaat rijzen. Het brood krijgt een groter volume en suiker beïnvloedt de kleur van de korst. In het eindproduct is deze suiker dus niet meer aanwezig. De gist heeft de suiker als het ware  'opgegeten'. Ook van de gevormde alcohol blijft niets over omdat dit tijdens het bakproces door de verhitting verdampt. 

Uiteraard kun je ook prima een brood bakken zonder suiker. Tenslotte zijn de basis ingrediënten van elk broodrecept bloem of meel, water, gist en zout.

Als er al suiker aan brood wordt toegevoegd is dat vaak in de vorm van dextrose. Glucose vind je vaker terug in banketproducten. 

Gerelateerde diensten

NBC en NBA KennisWorkshops
Een goed product verkopen alleen is niet voldoende. U zult uw klant moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkel- en productiemedewerkers een groot aandeel in. De kennisworkshops van NBC en NBA vertalen lastige materie naar praktische informatie waar uw medewerkers de klant met alle zekerheid te woord kunnen staan.
Lees meer
Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer
Voedingswaardeberekening
De voedingswaarde van een product speelt voor steeds meer klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing ervan. Om die reden is het, als producent van levensmiddelen, belangrijk de voedingswaarde op het etiket te vermelden. Sinds 13 december 2014 is het vermelden van de voedingswaarde zelfs voor een aantal producten verplicht. Het NBC kan u hierbij helpen.
Lees meer
Mysteryshop onderzoek bakkerij
Stralen uw medewerkers passie uit en werken zij op de juiste manier? Voelt uw klant een ‘warm’ welkom? Onze professionele mysteryshoppers koppelen direct aan u terug waar verbeterpunten liggen op het gebied van kennis, service en klantgerichtheid.
Lees meer