Wanneer er grote hoeveelheden verse eieren verwerkt worden in uw banketbakkerij, vormt het gebruik van een eicentrifuge een uitkomst. Het gebruik hiervan is echter niet altijd toegestaan. Graag zetten wij de gebruiksvoorwaarden op een rijtje.
Wanneer niet?
Bakkerijen die een erkenning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nodig hebben voor de verwerking van verse eieren, mogen geen eieren centrifugeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven waarvan de hoofdactiviteit levering van eindproducten aan derden is, zoals de supermarkt of groothandels.
Wanneer wel?
Bakkers die verse eieren verwerken in eindproducten die bestemd zijn voor hun eigen filialen, uitsluitend levering aan de eindverbruiker (de consument), hoeven niet te worden erkend. Ook de bakker die een klein deel van zijn assortiment (deze activiteit is minder dan 30% van de omzet) aanbiedt bij de plaatselijke detailhandel, zoals een supermarkt, horecagelegenheden of een zorginstelling, of die poedervormig of voorverpakt gepasteuriseerd eiproduct gebruikt, heeft geen erkenning nodig. Bij dergelijke bedrijven is centrifugeren van eieren onder bepaalde voorwaarden toegestaan.
Voor een check of u wel of geen erkenning nodig heeft, kun u artikel ‘EG-erkenning voor vleesproducten, vleesbereiding en verse eieren’ raadplegen.