Monstername bij ongekoelde presentatie

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij heeft een aantal bederfelijke productroepen omschreven welke u ongekoeld  mag presenteren.

Het gaat in de praktijk meestal om onderstaande productgroepen:

  • Hartige producten zoals worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, ragoutbroodjes of bake-off pizza’s etc
  • Producten met meegebakken gele room zoals kruimelroomvlaaien en koffiebroodjes
  • Rijstevlaaien


Als u als bedrijf gebruik maakt van de regeling, ongekoelde presentatie van bederfelijke producten (module 4.3 van de Hygiënecode 2008) dan dient u aan een aantal spelregels te voldoen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is heel actief op dit gebied en controleert regelmatig de spelregels rondom deze ongekoelde regeling bij bedrijven.

Wat meestal de speerpunten zijn welke de NVWA  van u als bakker verwacht:

  • Een aantoonbaar jaarlijks microbiologisch onderzoek van de productgroepen welke u ongekoeld presenteert;
  • Aantoonbare wekelijkse registratie per productgroep van de kerntemperaturen direct na het bakken;
  • Verkooptermijn van maximaal 12 uur aantonen met een instructie of registratie.

Bedrijven welke niet standaard  jaarlijks diverse bemonsteringen door NBC of een andere organisatie laten uitvoeren, worden regelmatig verrast door de vraag van de NVWA. Meestal wordt er een waarschuwing gegeven en heeft u nog enkele weken de gelegenheid om de monsteruitslagen en kerntemperaturen te overleggen. Toch is het raadzaam om als bedrijf niet te wachten tot de NVWA hiervoor komt, maar  pro-actief hiermee aan de slag te gaan.

Naast de ongekoeld gepresenteerde producten adviseert het NBC ook de kritische (gekoelde) producten periodiek microbiologisch te laten onderzoeken. Zo krijgt u een goed beeld over de hygiëne en de processen in uw bedrijf en maakt u de onzichtbare (microbiologische) wereld zichtbaar in uw producten. Wordt de slagroommachine op juiste wijze gereinigd en ontsmet? Is er sprake van onjuiste restverwerking?  Dit zijn bijvoorbeeld zaken welke we inzichtelijk krijgen na het nemen van microbiologische monsters.

Zo vormt een contract met microbiologische monsters een positieve investering in uw bedrijf, enerzijds om aan de eisen van de Hygiënecode 2008 te voldoen en anderzijds geeft het u inzicht in het naleven van de processen van de Hygiënecode. Uw hygiëneadviseur kan u vrijblijvend informeren over een geschikt monsternameplan in uw bedrijf.

Wilt u meer weten over monsteropname bij ongekoelde presentatie? Vraag een offerte aan of neem contact op met uw hygiëne-adviseur of klantenservice van het NBC via 0317 47 12 12.

Gerelateerde diensten

Microbiologisch onderzoek
Bent u benieuwd naar de microbiologische waarden van uw brood- en banketproducten? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u om uw producten snel en zorgvuldig te laten analyseren.
Lees meer
Hygiëne-advies
Hygiëne staat centraal in uw bedrijfsvoering en u werkt volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Maar hoe weet u zeker dat u aan de huidige wettelijke eisen blijft voldoen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u graag met Hygiëne advies.
Lees meer
Hygiënecodecertificering
Stichting Voedsel veiligheidsinspectie Wageningen (SVVW) toetst bedrijven op de Hygiënecode. Deze stichting is belast met de certificering van bedrijven op de Hygiënecode. In dit kader werkt SVVW samen met ISACert; deze geaccrediteerde instelling mag van de Raad voor Accreditatie internationaal erkende certificaten verstrekken.
Lees meer
Hygienetool.nl
Wilt u af van hygiëne registraties op papier? Of er beter zicht op houden of registraties in uw filialen adequaat uitgevoerd en opgevolgd worden? Registraties op orde hebben is belangrijk voor hygiënisch en voedselveilig werken, maar tijdrovend. En een klusje dat er gemakkelijk bij in schiet. De hygienetool.nl, geeft u méér controle op uw hygiëneregistratie in mínder tijd!
Lees meer