Meelverbeteraars zijn ingrediënten geworden

De Europese Commissie heeft op 21 juni 2016 besloten dat bepaalde meelverbeteraars die tot dan toe als proceshulpstoffen werden beschouwd als ingrediënt gedeclareerd moeten worden.

Het betreft geen verandering van de etiketteringswetgeving, maar een nadere interpretatie/uitleg van de bestaande regels. De Commissie stelt dat de proceshulpstoffen een functie hebben tijdens de bereiding van het deeg en als zodanig, of als bijproduct aanwezig zijn in het uiteindelijke product. De Commissie concludeert dat ze daarmee ook van invloed zijn op de eigenschappen van het bakkerijproduct en om die reden als additief in de ingrediëntenlijst moeten staan. Eerder hoefden meelverbeteraars niet in de ingrediëntenlijst te staan.

Wat dit betekent

Voor de bakkerijsector betekent dit dat meelverbeteraars als ingrediënt gedeclareerd moeten worden op het etiket en in de productspecificaties van brood en andere bakkerijproducten. Bijvoorbeeld: “meelverbeteraar E300” of “meelverbeteraar: ascorbinezuur”. Het betreft de volgende additieven – wanneer ze als “meelverbeteraar” aanwezig zijn in het meel of op een andere manier toegevoegd worden aan het deeg:

  • fosforzuur en fosfaten (E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452)
  • ascorbinezuur (E300)
  • natriumascorbaat (E301)
  • calciumascorbaat (E302)
  • L-cysteïne (E920)

Oorspronkelijke datum 5 juli 2016. Bijgewerkt 25 mei 2022

 

Edith van Peij

Kennisspecialist Voeding en Levensmiddelenwetgeving

e.van.peij@nbc.nl
0317 47 12 12
Edith van Peij

Kennisspecialist Voeding en Levensmiddelenwetgeving

e.van.peij@nbc.nl
0317 47 12 12