Hygiëne, wet- en regelgeving: 15 fabels en feiten

Het is niet gek als u soms worstelt met de wetten en regels die voor u als bakker gelden. Dat zijn er namelijk nogal wat en af en toe werpen ze de vraag op hoe er mee om te gaan. Het NBC, dat u graag helpt met het vertalen van die wet- en regelgeving naar uw eigen, dagelijkse praktijk, zet 15 belangrijke fabels en feiten op een rij. De komende weken publiceren wij elke week een nieuwe feit of fabel!

1 Door de aanpassingen in het Warenwetbesluit Meel en brood verandert de zoutnorm
Dit een fabel. Het klopt dat het Warenwetbesluit Meel en brood vanaf 1 oktober dit jaar veranderd is. Maar daarin blijft de wettelijke zoutnorm van 1,8% op de droge stof onveranderd. Die geldt sindsdien wel voor vrijwel alle basisbroodsoorten. Inclusief glutenvrij brood, roggebrood, stokbrood, kleinbrood en brood met andere rijsmiddelen dan gist of zuurdeeg, zoals bakpoeder. De norm van 1,8% op de droge stof wordt dus breder gebruikt.

2 Het werken met de Hygiënecode is verplicht
Ook dit is een fabel. Een systeem hanteren voor voedselveiligheid op basis van HACCP is verplicht, maar dat hoeft niet de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij te zijn. Een andere goedgekeurde hygiënecode of een eigen systeem hanteren kan ook. Toch kunnen de meeste bakkers het beste uit de voeten met de voor de eigen branche ontwikkelde code, die rekening houdt met alle processen in de dagelijkse bakkerijpraktijk.

Babs Bruil

Kennisspecialist hygiëne, wet- en regelgeving

b.bruil@nbc.nl
0317 47 12 12
Babs Bruil

Kennisspecialist hygiëne, wet- en regelgeving

b.bruil@nbc.nl
0317 47 12 12

Gerelateerde diensten

Hygiëne advies
Hygiëne staat centraal in uw bedrijfsvoering en u werkt volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Maar hoe weet u zeker dat u aan de huidige wettelijke eisen blijft voldoen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u graag met Hygiëne advies.
Lees meer
Hygiënecodecertificering
Stichting Voedsel veiligheidsinspectie Wageningen (SVVW) toetst bedrijven op de Hygiënecode. Deze stichting is belast met de certificering van bedrijven op de Hygiënecode. In dit kader werkt SVVW samen met ISACert; deze geaccrediteerde instelling mag van de Raad voor Accreditatie internationaal erkende certificaten verstrekken.
Lees meer
Digitaal infopakket (Hygiënecode)
Het digitaal infopakket bevat diensten die digitaal beschikbaar zijn voor iedere ondernemer, zoals de Hygiënecode, een informatiemap Etiketteren & Aanduiden en Warenwetenswaardig. Met dit pakket beschikt u over alle benodigde informatie voor een optimale bedrijfsvoering.
Lees meer
Hygiënetool
Als bakkerondernemer bent u wettelijk verplicht om te werken volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Met de digitale Hygiënetool van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voert u snel en eenvoudig de meest actuele richtlijnen van de Hygiënecode in.
Lees meer