Gebak, de blijvende traktatie

Het zal u niet verbazen dat de bakkerijsector het de afgelopen jaren zwaar heeft (gehad). Onder andere de verkoop van banket is ook in 2022 weer iets gedaald, blijkt uit het Trendrapport Bakkerijsector. Toch blijven consumenten banket nog steeds als belangrijkste traktatie en lekkernij zien, en ook zit het algehele imago van de bakkerijsector in de lift.  

Verantwoord(er) genieten

Consumenten hebben vaker behoefte aan kennis over wat zij eten; ze zijn op zoek naar verantwoorde producten op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Ook vanuit de overheid is die vraag er, onder andere door de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) die tot een gezonder Nederland moet leiden. De toekomst van banket is dus lekker én verantwoord(er). Hier kan de sector op verschillende manieren op inspelen, zowel door het assortiment uit te breiden met nieuwe producten, als door het huidige aanbod aan te passen. Hieronder drie tips:

Portiegrootte verkleinen

Lekker genieten hoeft niet per se véél en groots te zijn. Kleinere varianten van populaire koeken en gebakjes geven de consument een keuze die wellicht beter past bij hun budget of gezondheidswensen.

Vet en suiker minderen

Het is een mooie uitdaging om bestaande recepturen aan te passen en te minderen met (verzadigd) vet, zout en suiker. Dit is ook waar de NAPV om vraagt. Zo draagt u bij aan een gezonder Nederland en speelt u in op de vraag naar verantwoorde(re) lekkernijen.

Alternatieve ingrediënten

Bij het aanpassen van recepten hoeft u niet alleen te denken aan ‘minderen’. Bepaalde ingrediënten kunnen ook vervangen worden door een alternatief. Vervang (een deel van) bloem bijvoorbeeld door volkorenmeel. Of kies voor een plantaardig alternatief voor dierlijke ingrediënten om een vegan optie aan te kunnen bieden. Let op: plantaardig is niet vanzelfsprekend gezonder, maar het is wel een uitbreiding van het assortiment die aansluit bij de wensen van (bepaalde) consumenten.

Traktatie blijft

De veranderingen in de markt kunnen we opvatten als nieuwe mogelijkheden. Niet alleen de eisen van de overheid maar ook de wensen van de consumenten en dalende verkoopcijfers zorgen voor kansen en aansporingen om te innoveren. Zo zorgen we dat banket ook in de toekomst dé traktatie blijft.

Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12
Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

l.van.zonsbeek@nbc.nl
0317 47 12 12