Brood en graanproducten: helden uit de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is hét Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding. Brood en graanproducten hebben een belangrijke plaats in de Schijf van Vijf, wat betekent dat brood en graanproducten goed passen in een gezond voedingspatroon. Eén van de algemene adviezen bij de voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf luidt: “Eet dagelijks voldoende volkoren of bruinbrood, en kies volkoren graanproducten”. Graanproducten leveren naast energie en vezels ook veel voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in Nederland.

In de Richtlijnen Schijf van Vijf – de onderbouwing van het voorlichtingsmodel – is onder andere de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vastgelegd. Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een schema gemaakt met deze aanbevolen hoeveelheden per categorie broodproduct (brood, droge producten, ontbijtgranen en meel- en bakproducten), en welke richtlijnen aangehouden worden voor het al dan niet voldoen aan de Schijf van Vijf. Zie daarvoor de bijlage bij dit artikel.

De Schijf van Vijf is gebaseerd op het meest recente adviesrapport ‘Richtlijnen Goede Voeding’ van de Gezondheidsraad dat in 2015 verscheen. De Schijf van Vijf en de onderbouwing ervan - de Richtlijnen Schijf van Vijf – vormen de basis voor alle voedingsadviezen aan consumenten. Welke voedingsmiddelen kun je bijvoorbeeld het beste eten en welke hoeveelheden zijn voldoende? De richtlijnen worden gebruikt bij het geven van voorlichting over voeding en dienen ook als uitgangspunt bij productontwikkeling in de levensmiddelenindustrie.

De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn door het Voedingscentrum ontwikkeld met als doel een onderbouwing te geven voor een gezonde, veilige en meer duurzame voeding. Een gezonde voeding voorziet in de aanbevolen hoeveelheden macro- en micronutriënten volgens de meest recente (Nederlandse) normen van de Gezondheidsraad en draagt bij aan de preventie van chronische ziekten.

Uitgangspunten hierbij zijn dat:

  • de basis voor de voorlichting gaat over het totale voedingspatroon;
  • er voldoende keuzemogelijkheid is voor de consument;
  • het advies past bij het Nederlandse voedingspatroon;
  • de richtlijnen praktisch toepasbaar zijn voor de voedingsvoorlichting aan de consument.

 

Naast de basisvoedingsmiddelen die je nodig hebt om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, is er ruimte voor het gebruik van voedingsmiddelen buiten de Schijf van Vijf. Deze voedingsmiddelen zijn in te delen in twee categorieën. Op basis van de hoeveelheid energie, verzadigd vet of zout die ze per portie leveren, worden ze ingedeeld in producten die frequenter (dagkeuze) of minder frequent (weekkeuze) in een gezond voedingspatroon passen. Onder de weekkeuze vallen bijvoorbeeld koek, gebak, hartige snacks of zoet broodbeleg.

Door het toenemende gezondheidsbewustzijn verlangt de consument steeds meer naar duidelijke productinformatie op de verpakking (meer informatie daarover vindt u in het dossier ‘Etiketteren en Aanduiden’ op deze website). Een voedselkeuzelogo – een logo op productverpakkingen – kan het de consument gemakkelijker maken om voor gezondere levensmiddelen te kiezen. Bijvoorbeeld voor wat betreft energie of gehaltes aan vet, suiker, zout of voedingsvezel. De minister van VWS heeft de keuze gemaakt om Nutri-Score in Nederland in te voeren vanaf medio 2021.

Het Franse Nutri-Score geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product. Hierbij worden zowel slechte eigenschappen (zoals energie, suiker, zout, verzadigd vet) als goede eigenschappen (zoals eiwitten, vezels, fruit, groente, noten) meegewogen. Hoewel Nutri-Score goed werkt, wijst onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum uit dat het op onderdelen niet altijd aansluit op de Schijf van Vijf. Dat moet verbeteren, voordat Nederlandse voedselproducenten het logo op hun verpakkingen kunnen zetten. Om verbeteringen door te voeren gaat Nederland meepraten in een internationaal, wetenschappelijk comité over de evaluatie en aanpassing van Nutri-Score. Invoering van Nutri-Score wordt daarom uitgesteld tot medio 2021. NBC volgt de ontwikkelingen op de voet.

NB: Overigens zijn fabrikanten niet verplicht om Nutri-Score op de verpakking te plaatsen.

Gerelateerde diensten

Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer
Voedingswaardeberekening
De voedingswaarde van een product speelt voor steeds meer klanten een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing ervan. Om die reden is het, als producent van levensmiddelen, belangrijk de voedingswaarde op het etiket te vermelden. Sinds 13 december 2014 is het vermelden van de voedingswaarde zelfs voor een aantal producten verplicht. Het NBC kan u hierbij helpen.
Lees meer
NBC en NBA KennisWorkshops
Een goed product verkopen alleen is niet voldoende. U zult uw klant moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkel- en productiemedewerkers een groot aandeel in. De kennisworkshops van NBC en NBA vertalen lastige materie naar praktische informatie waar uw medewerkers de klant met alle zekerheid te woord kunnen staan.
Lees meer
NBC Fresh Up online kennis
Een goed product verkopen alleen is niet meer voldoende. U zult uw klant nog beter moeten overtuigen van uw meerwaarde. En daar hebben uw winkelmedewerkers een groot aandeel in. Zij vertegenwoordigen immers uw bedrijf, elke dag weer. Met NBC Fresh Up zorgt u dat uw winkelmedewerkers alle basiskennis in huis hebben!
Lees meer

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten