Bewaartermijnen van niet zelfbereide producten

In de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij zijn geen adviezen opgenomen over de bewaartermijnen van bederfelijke grondstoffen en halffabricaten die niet door de bakker zelf zijn bereid. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) adviseert daarom de volgende bewaartermijnen bij gekoeld bewaren:

  • twee dagen:
    rauw vlees, fricandeau, rosbief, rauwe/gekookte/gerookte of gebakken vis, zoute haring, garnalen, mosselen, gesneden groente, bladgroente zoals sla of spinazie, producten uit blik, groenten of fruit uit een pot.
  • drie dagen:
    gesneden of geraspte kaas, gebakken en gebraden vlees.
  • vier dagen:
    gekookte worst, (smeer)leverworst, gekookte vleeswaren, zachte kaas zoals brie of camembert, melk, ongeslagen room.
  • een week:
    cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees of andere gezouten vleeswaren, jonge of belegen kaas aan een stuk, smeerkaas, gekookt ei, onbewerkte verse groenten.
  • twee weken:
    belegen of oude kaas aan een stuk, boter.
  • vier weken:
    ongekookte eieren, margarine.

Wanneer het gaat om het diepgevroren bewaren van bederfelijke grondstoffen of halffabricaten die niet door de bakker zelf zijn bereid, adviseert het NBC de volgende bewaartermijnen:

  • Eén tot twee maanden voor boter of margarine.
  • Maximaal drie maanden voor gehakt, gebakken en gebraden vlees, vleeswaren, vis, kaas, producten uit blik of pot en gesneden groenten.
  • Maximaal zes maanden voor rauw vlees en rauwe kip.

Voor deze adviezen hebben wij gebruik gemaakt van de bewaartermijnen die het Voedingscentrum hanteert.