Wat kan je als bakker met de trend rondom eiwitten?

Blog

We zien steeds meer producten in de schappen met ‘extra eiwitten’ of met de voedingsclaim ‘eiwitrijk’. Van kwark tot chips, en zelfs brood met extra eiwitten. Bewuste consumenten, of ze nu sportief zijn, willen afvallen of met duurzaamheid bezig zijn, letten steeds meer op hun voeding en eiwitinname. Ook vanuit de overheid staan eiwitten in de aandacht. Vanuit de eiwittransitie en de Nationale Eiwit Strategie groeit de vraag naar plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Wat betekent dit voor jou als bakker?

Brood als bron van eiwitten

Brood is een bron van eiwitten. En niet zo weinig ook! In twee volkoren boterhammen zitten meer eiwitten dan in een kippenei. Veel mensen weten dit niet. Het imago van brood is goed, mensen weten dat het gezond is en ook duurzaam. Maar dat het naast vezels, koolhydraten en goede mineralen en vitamines ook (plantaardig) eiwit bevat, mag nog wel wat meer aandacht krijgen. Door dagelijks (volkoren)brood te eten en verder de Schijf van Vijf aan te houden, heeft een gemiddelde consument helemaal geen extra eiwitten of dure proteïne-shakes nodig.

Bijna een kwart (23%) van de eiwitinname komt bij Nederlanders uit graanproducten, en wel 47% van de plantaardige eiwitten komt uit brood! Brood is dus een stille krachtpatser en daar mogen we best trots op zijn!

Niet meer, maar andere eiwitten

Wat goed is om te weten, is dat consumenten vaak niet méér, maar juist andere eiwitten moeten gaan eten. Voor de gezondheid en het klimaat zijn (meer) plantaardige eiwitten de toekomst. En daar speelt brood dus een grote rol in. Vooral volkorenbrood biedt een waardevol pakketje van voedingsstoffen dat op dagelijkse basis onze klanten van energie voorziet. Bovendien is er voldoende plantaardig beleg beschikbaar, om de vaak gekozen kaas en vleeswaren mee af te wisselen.

Bewustwording

Wil je dus inspelen op de eiwittrend? Zet dan vooral in op bewustwording. Zet in de sportzomer je volkorenproducten, maar ook energiebommetjes als krentenbollen en mueslibollen, in de spotlight. Vertel over de waardevolle eigenschappen van de verschillende broodsoorten. Voor fanatieke sporters, veganisten en bourgondiërs is brood een geweldige basis, ook voor eiwitten.

Die doodnormale volkorenboterham met 100% pindakaas is dus zo gek nog niet! Voor gezonde en originele belegtips en recepten met brood kunnen je klanten en jij overigens altijd terecht op brood.net/recepten.   

Eiwittrends: 4 kansen voor brood
Brood heeft vele voordelen voor de gezondheid, vooral als je kijkt naar volkorenbrood. We zien onder andere een grote rol weggelegd voor brood als eiwitbron. Dit sluit namelijk aan bij vier hedendaagse trends.
Alles over eiwitten
De trends m.b.t. eiwitten met links naar achterliggende artikelen, projecten en meer informatie over eiwitten in brood.