Wat is gezonder volgens jouw medewerkers: spelt of tarwe?

Blog

Tarwe eten we als mensheid al zeker tienduizend jaar. Toch doen de laatste jaren verhalen de ronde dat we deze gezonde graansoort beter links kunnen laten liggen. Tarwe zou ons namelijk dik, moe en ziek maken. Mede hierdoor heeft de ouderwetse graansoort spelt opnieuw zijn intrede gedaan in Nederlandse bakkerijen. Maar is spelt werkelijk beter voor je lijf dan tarwe? En wat zeggen jouw medewerkers als klanten dit in de winkel vragen?

Spelt is een tarwesoort. De teelt van deze granen verschilt, onder meer doordat bij spelt het graan volledig is bedekt met kaf, wat het oogstproces tijdrovender maakt. De voedingswaarde verschilt echter nauwelijks. Veel belangrijker voor je gezondheid dan een onderscheid tussen spelt of tarwe is hierdoor de keuze voor volkoren: of het nu van spelt of tarwe is. Ook zaden en pitten zijn van invloed op de gezondheid van brood.

Liever volkoren

Wetenschappelijk bewijs dat spelt lichter verteerbaar zou zijn dan tarwe ontbreekt vooralsnog. Toch geven sommige mensen aan zich beter te voelen door het eten van spelt. Dat kan! Smaken en mensen verschillen en iedereen is anders. Daarom is het belangrijk om iedere klant serieus te nemen en van het best mogelijke brood te voorzien. Daarbij mag overigens wel gerust gezegd worden dat brood nooit ongezond is. Volkorenbrood, gemaakt van de gehele graankorrel inclusief zemel en kiem, is zelfs bijzonder gezond.

Kennis is prachtig!

Wat weten je medewerkers van het verschil tussen spelt en tarwe? Kunnen zij de wildste verhalen die soms over brood de ronde doen goed onderbouwd weerleggen – niet alleen in de winkel maar ook op een verjaardagsfeestje of social media? Test hun kennis eens door vragen te stellen of door hen de app Bakkersbrein te laten gebruiken. Vertel wat je weet over spelt en tarwe en laat hen vragen stellen. Wellicht zetten juist hun vragen en antwoorden jou aan het denken!

Jenneke van Elderen