Stoppen met roken? Komt voor de bakker!

Blog

Meer dan tachtig procent van alle rokers heeft ooit weleens een poging gedaan om te stoppen of denkt daar regelmatig over na. Waardevol, want een leven zonder sigaretten biedt veel voordelen. En er komen nieuwe regels aan om roken verder te ontmoedigen. Met ingang van 1 januari 2022 moeten alle rookruimtes op het werk gesloten zijn. Dus óók die bij de bakker!

Vanaf 1 juli 2021 zijn rookruimtes in overheids- en openbare gebouwen al gesloten. Dat betekent dat ziekenhuizen, musea, sportkantines, bibliotheken, zorginstellingen, gemeentehuizen, de Tweede Kamer en ministeries vanaf die datum geen inpandige rookruimtes meer hebben. De maatregel is ingesteld om iedereen in publieke gebouwen een veilige werkplek te bieden. Ook omstanders en schoonmakers van rookruimtes lopen immers het gevaar om schadelijke stoffen binnen te krijgen. Een half jaar later volgt dus ook het bedrijfsleven.

Nationaal preventieakkoord

Het rookvrij maken van gebouwen en ruimtes waar Nederlanders komen of werken is één van de pijlers uit het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Blokhuis (VWS) in 2018 met meer dan zeventig partijen sloot. Het sluiten van rookruimtes is een belangrijke maatregel op weg naar een Rookvrije Generatie in 2040, omdat deze ruimtes het roken normaliseren en faciliteren. En niet alleen de specifieke rookruimtes worden met ingang van het nieuwe jaar gesloten: ook buiten roken wordt met ingang van 2022 op veel bedrijfsterreinen verboden.

Gezondheidsvoordelen

Stoppen met roken levert veel gezondheidsvoordelen op. Je bloeddruk en hartslag dalen, je kunt beter ruiken en proeven en krijgt meer energie. Een jaar nadat je stopt met roken is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd en na tien jaar is een verhoogd risico op longkanker gehalveerd. Stoppen met roken verbetert je leven dus aanzienlijk – en verlengt dat leven waarschijnlijk zelfs.

Rook jij zelf en wil je stoppen? Of wil jij stimuleren dat je medewerkers stoppen met roken? Ga dan een stapje verder dan alleen het sluiten van jullie rookruimte en het onmogelijk maken van roken op jullie bedrijfsterrein. Geef jezelf en/of je medewerkers op voor het Stoppen met Roken-traject voor iedereen in de bakkerijbranche. Dit programma wordt georganiseerd door Projectbureau Veilig en Gezond en professioneel begeleid vanuit Medipro. Dus voel je je betrokken bij de gezondheid van je medewerkers? Bied je rokende werknemers dan een goede kans om succesvol te stoppen en meld ze vandaag nog aan.

Programma Stoppen met roken
Wil je stoppen met roken? Voor iedereen in de bakkersbranche is er een volledig Stoppen met Roken traject, met professionele begeleiding vanuit Medipro.