Opgeruimd beginnen aan decemberdrukte

Blog

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat we ons in de bakkerij beginnen op te maken voor de drukste, maar voor velen ook mooiste tijd van het jaar: december. De feestelijke decemberverpakkingen en exclusieve grondstoffen stromen binnen en daar komen binnen afzienbare tijd stapels gereed product bij. Goede kans dat het met al die extra voorraad in je bedrijf met de hygiëne dan snel bergafwaarts gaat. 

Het is heel verleidelijk en soms zelfs noodzakelijk om iedere plank in de bakkerij en elke hoek van de koeling vol te stouwen met verpakkingen en producten voor de aankomende periode. Let er dan wel op dat je de komende drukke periode met een schone bakkerij begint. Schoonmaken is iets anders dan schoon houden en het werkt heel plezierig om straks in december het schoonmaakwerk alleen maar te hoeven bijhouden. Heb je bijvoorbeeld in de komende herfstvakantie wat extra handjes tot je beschikking? Laat die handjes dan nog even een grote schoonmaak doen of je magazijn of zolder goed opruimen, zodat je er straks alle extra’s met een gerust hart en veel gemak kwijt kunt.

Tijdelijke krachten

De maand december brengt vaak ook veel tijdelijke krachten in je bedrijf. Familie, buren en vrienden zijn vaak bereid om een handje te helpen en ook scholieren of studenten steken in deze periode graag de handen uit de mouwen. Waarschijnlijk ben je blij met ieder paar handen dat je komt helpen en heb je weinig tijd om deze tijdelijke krachten goed te instrueren. Ons advies: schenk hier toch voldoende aandacht aan. Zorg dat alle mensen binnen je bedrijfsmuren vooraf goed weten wat er van hen wordt verwacht qua kleding, haardracht en sieraden. Maar ook op het gebied van inzet, huisregels en hygiënevoorschriften. Je kunt documenten uit de Hygiënetool downloaden om vooraf met hen te delen.

Voorbereiden geeft rust

Een goede hygiëne, ook in de drukke decembermaand, begint met een goede voorbereiding en planning. Besteed daarom de komende weken nuttig door je alvast goed voor te bereiden op de komende drukte. Zorg dat alles in zowel de winkel als de bakkerij goed schoon is en netjes opgeruimd. Bereid eventueel alvast droge koek of korstproducten, die je prima kunt invriezen om ze zonder kwaliteitsverlies straks in december zo te kunnen pakken. Zorg voor de aanwezigheid van de juiste documenten, bijvoorbeeld over allergenen maar ook met ‘spelregels’ voor tijdelijke arbeidskrachten.

Schoonmaken wordt vaak een sluitstuk als het druk is en je nauwelijks nog weet waar je je grondstoffen, verpakkingen en producten moet opbergen. Maar stel je eens voor dat je klanten vanwege een noodgeval ineens via de achterdeur naar buiten zouden moeten. Zou je trots zijn op wat ze dan onderweg tegenkomen? Durf je ze met een gerust hart de bakkerij door te loodsen? Kunnen ze er überhaupt nog langs of heb je alles vanaf de vloer torenhoog opgestapeld?

Kijk de komende weken regelmatig door de ogen van je klant naar je bakkerij. Zou jij bij jou graag iets lekkers komen halen voor december?

Pauline Houtsma