Dit moet je weten over vegan bakkerijproducten

Blog

Vegetarisch, vegan(istisch) of plantaardig: wat is het verschil precies? En waar moet je als bakker extra goed op letten als je hiermee aan de slag wilt? 


Je zult zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is als je eenmaal weet waar je op moet letten. Voor veel bakkerij-ingrediënten zijn vegetarische en veganistische alternatieven bekend. En sommige bakkerijproducten, zoals het meeste brood, zijn gewoon al vegan! 

 

Vegetarisch

Bij een vegetarisch eetpatroon wordt geen vlees of vis gegeten, maar wel zuivel, eieren en honing.

Plantaardig

Een plantaardig (of plant based) eetpatroon is een eetpatroon dat zich richt op voedsel van plantaardige oorsprong, zoals groenten, fruit, granen, noten en peulvruchten.

Vegan

Een veganistische levensstijl (of vegan in het Engels) is een levensstijl én eetpatroon waarbij geen enkel dierlijk product, bijproduct of afgeleide wordt gegeten of gebruikt, waaronder vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine en andere dierlijke ingrediënten. Het kan ook verwijzen naar producten en materialen die niet op dierlijke basis zijn gemaakt. 

Op deze ingrediënten moet je extra letten

Het meeste brood is zowel vegetarisch, vegan als plantaardig te noemen, tenzij er natuurlijk dierlijke toevoegingen in zitten. Bij gebak en banket zijn er ook veel mogelijkheden om een vegetarische, vegan of plantaardige variant te ontwikkelen als het nog niet zo is. Hieronder vind je veel voorkomende bakkerij-ingrediënten met daarnaast aangegeven of het van dieren komt, of het vegetarisch is of zelfs vegan. En als het niet vegan is: wat is dan wel een veganistisch alternatief? Zo zie je dat veganistisch helemaal niet zo moeilijk is, maar wel even anders. 

Inspiratie nodig voor op brood?

Of je klant nu vegetariër, vegan of flexitariër is: brood kan altijd! Lastig punt is vaak wel: wat doe je erop? Daarom hebben we op Brood.net recepten met vegan belegtips: weer eens wat anders dan een boterham met kaas of worst. Zet deze recepten op je lunchkaart of deel ze via je socials en in je winkel. 

 

Heb je nog vragen over vegan of vegetarische bakkerijproducten of ingrediënten? Mail naar kennis@nbc.nl.