Zoutreductie in andere sectoren

- informatie NBOV -

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft in 2014 samen met de KHN (horeca), Veneca (contractcatering), CBL (supermarkt) en de FNLI (voedingsmiddelenindustrie) een akkoord getekend voor het gezonder maken van het productaanbod naar 2020 toe. Dit betekent dat zoveel mogelijk sectoren actief met zoutreductie, verzadigd vetreductie en suikerreductie aan de slag moeten gaan. De tabel laat de stappen zien die tot nu toe in de verschillende sectoren zijn ondernomen. 

Bron: NBOV

Sector

Reductie van zout en de maximum normen

Goudse kaas 40+

24% vanaf 2010-2015

Vleeswaren

Gekookte enkelvoudige vleeswaren

Gekookte samengestelde vleeswaren

Filet americain

Per 31-12-2015

2,5 g/100 gram (excl. ontbijtspek)

2,4 g/100 gram

2,3 gram/100 gram

Vleesconserven

Rookworsten

Ragout

Per 1-6-2018

2,23 g/100 gram

1,00 g/100 gram

Groenteconserven

40% vanaf 2011

Soepen

Per 31-12-2016

0,875 g/100 ml

Sauzen

Ketchup

Curry saus

Pastasauzen

Per 30-6-2017

2,15 g/100 ml

1,975 g/100 ml

1,275 g/100 ml

Chips

Naturel

Paprika,

Daarnaast is er een norm vastgesteld voor nootjes en gecoate nootjes

Per 31-12-2018

1,20 g/100 g

1,40 g/100g

Kant en klare maaltijden

Pastamaaltijd saus met kaas

Lasagne

Oosterse maaltijd met één zetmeelcomponent

Meerdere componenten/saus obv tomaat of ketjap

 

Per 31-12-2018

3,1 g/100 g

1,8 g/100 g

1,1g/100 g

1,8 g/100 g

 

Zoals in de tabel zichtbaar is, dragen veel sectoren een steentje bij aan het verlagen van de zoutinname van de consument. De ontbrekende partijen in de tabel zijn Veneca en KHN, hoe pakken hun leden zoutreductie op? Bij de inkoop van goederen nemen de contractcateraars de zoutreductie mee en kijken zij naar de goede praktijk.

In de horeca geeft de KHN haar leden tips over zoutverlaging en het aanpassen van de portiegrootte van de gerechten. Een voorbeeld daarvan is het verkleinen van het stuk vlees op het bord en het serveren van verschillende soorten groenten. Verder komen tips over het vervangen van zout door gebruik van kruiden aan bod.

Voor meer informatie over het akkoord verbetering productsamenstelling: www.akkoordverbeteringproductsamenstelling.nl

Zoals de tabel aantoont, is de bakkerijsector niet de enige die zich inzet voor zoutreductie. Ook voor het hartige broodbeleg wordt minder zout gebruikt, de eerste aanzetten zijn gegeven. Wilt u bijvoorbeeld kruiden en specerijen gebruiken voor het op smaak maken van uw producten, wees dan alert op:

- het gebruik van ongezouten gedroogde kruiden;

- het gebruik van verse uien, knoflook of prei in het brooddeeg.

Deze smaakmakers bevatten SH-groepen die ervoor zorgen dat er minder zwavelbruggen kunnen worden gevormd. Hierdoor ontstaat er een minder stevig glutennetwerk.

Gerelateerde diensten

Zoutmeting
De bakkerijbranche heeft een verdere zoutreductie in brood doorgevoerd. Het Nederlands Bakkerij Centrum blijft u hierbij ondersteunen met zoutmetingen in brood.
Lees meer
Drogestof berekening
In het Warenwetbesluit Meel en brood staan de eisen van de hoeveelheid droge stof. Op droge stof produceren moet als het eindgewicht ligt tussen de 350 en 1000 gram, of wanneer het brood een beschermde naam als aanduiding heeft. Via deze eenvoudige download herkend u de droge stof.
Lees meer
Procesanalyse –en optimalisatie,...
Constante kwaliteit van uw producten is van vitaal belang voor uw onderneming. Maar hoe borgt u deze kwaliteit? Het NBC helpt u hiermee.
Lees meer
SpecsPlaza
Consumenten hebben een toenemende behoefte aan kennis over voedsel en de ingrediënten daarvan. Ook vanuit de overheid worden steeds meer regels opgesteld om via bijvoorbeeld een etiket de juiste productinformatie te verstrekken. Het etiketteren van voorverpakte producten is bovendien verplicht. Ook voor onverpakte producten zijn de regels in december 2014 verscherpt. SpecsPlaza helpt u daarbij.
Lees meer

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten