Verantwoord frituren

Gefrituurde producten behoren niet per definitie tot de meest gezonde producten in het assortiment van een bakkerij. Maar door de juiste keuze van frituurolie of –vet en een verantwoorde werkwijze kunt u bijdragen aan het streven van de overheid om de consumptie van verzadigd vet en transvet terug te dringen. Vast frituurvet bevat relatief veel verzadigde en transvetzuren, die het cholesterolgehalte in bloed kunnen verhogen. Omdat een te hoog cholesterolgehalte schadelijk kan zijn voor de gezondheid, streeft de overheid ernaar het gebruik van deze vetzuren te verminderen. Door verantwoord te frituren beperkt u bovendien de kwaliteitsachteruitgang, waardoor u olie of vet langer kunt gebruiken.

Keuze van het frituurvet

Wanneer u producten wilt frituren, kunt u kiezen uit vast frituurvet, vloeibaar frituurvet of frituurolie. Frituurolie en vloeibaar vet bevatten minder verzadigde en transvetzuren dan vast vet en bevatten bovendien veel goede vetten. Deze zijn dus geschikter voor een gezondere keuze. Frituurvet met het logo Verantwoord Frituren voldoet aan deze voorwaarden. Frituurolie voldoet altijd aan de  gestelde voorwaarden en bevat de meeste goede vetten, maar dient gemiddeld genomen iets eerder vervangen te worden.

De juiste werkwijze

Door op de juiste wijze te frituren, beperkt u de vorming van schadelijke stoffen en kunt u het vet langer gebruiken. Hieronder volgen diverse tips voor een goed gebruik.

Verhitting

Bereiding

Vervangen van vet

Kwaliteit van frituurvet

Om te controleren of de kwaliteit van uw frituurvet nog in orde is, kunt u op een aantal zaken letten. Het gaat om geur, kleur, stroperigheid, schuimen en walmen van het vet. Een nadere toelichting.

Wanneer u twijfelt aan de kwaliteit van frituurvet, kunt u altijd met een indicatorstrip of een speciale vettester het vet controleren.

Geprint vanaf: https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/verantwoord-frituren
Datum en tijdstip: 27-04-2024 03:24 uur.