Steviolglycosiden (zoetstof uit stevia) vrijwel niet toegestaan in (banket)bakkerswaren

Binnen Europa wordt de toepassing van additieven zoals emulgatoren, conserveermiddelen en zoetstoffen geregeld in Verordening 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven. In bijlage II en III zijn lijsten opgenomen met goedgekeurde levensmiddelenadditieven. Het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof is ook daarin geregeld (via Verordening 1131/2011). In de bijlage is op Europees niveau vastgelegd in welke producten de zoetstof gebruikt mag worden en in welke hoeveelheden.

Steviolglycosiden uit stevia (ten onrechte vaak kortweg als “stevia” aangeduid)worden gebruikt als zoetstof omdat ze zeer weinig calorieën bevatten (1 theelepel bevat 0,0001 kcal). De zoetstof is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en is van natuurlijke plantaardige oorsprong. De zoetstof heeft het E-nummer E960.

Stevioglycosiden uit stevia zijn slechts toegestaan in een zeer beperkt aantal producten die aan de bakkerij gerelateerd zijn. Ze zijn toegestaan in ouwels die gebruikt worden in de producten die onder categorie 7.2 vallen (banketbakkerswaren). Het mag dus niet worden gebruikt in ouwels die bestemd zijn voor brood. Verder mag het ook worden toegepast in ijs en in chocolade, maar alleen als dit resulteert in een verlaagde energiewaarde of als er in het geheel geen suiker aan is toegevoegd. In alle overige producten is de zoetstof niet toegestaan; het mag bijvoorbeeld niet aan slagroom worden toegevoegd!

Aanvankelijk waren de toepassingsmogelijkheden voor steviolglycosiden uit stevia veel ruimer, maar door de laatste evaluatie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn een groot aantal voorstellen niet overgenomen in de definitieve wetgeving. De EFSA heeft de veiligheid van de zoetstof beoordeeld en een aanvaardbare dagelijkse inname van 4 mg/kg lichaamsgewicht/dag vastgesteld. Naar aanleiding hiervan is het aantal levensmiddelen waarin het is toegestaan en ook de daarin toegestane hoeveelheid verminderd.

Wanneer een levensmiddel de zoetstof bevat, geldt dat de zoetstof in de ingrediëntenlijst aangeduid moet worden met de naam van die categorie, gevolgd door de specifieke naam of het E-nummer.Dus: “zoetstof: steviolglycosiden” of “zoetstof: E960”. Bij de benaming van het levensmiddel moet daarnaast ook de vermelding ‘met zoetstoffen’ of ‘met suikers en zoetstoffen’ worden vermeld.

Gerelateerde diensten

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten