In 2022 werd de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) geïntroduceerd door het ministerie van VWS. Inmiddels is er ook een Platform Productverbetering gelanceerd. Met de NAPV worden fabrikanten aangemoedigd om de samenstelling van hun voedingsmiddelen te verbeteren.
In dat kader werkt de bakkerijsector onder andere aan een gezondere samenstelling van het bakkerszout. Daarnaast wordt van de bakkerijsector verwacht dat ze zich inzet voor een gezonder aanbod door bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker en (verzadigd) vet te verminderen.
Technologisch gezien kan dit een uitdaging zijn, zoals bij het verzadigd vetgehalte in hartige snacks of gevulde broodjes. En suiker voegen we niet alleen toe om een gebakje zoet te maken. Suiker heeft ook een functie in bepaalde producten, denk aan volume en structuur in koekjes, of de kleur van karamel op een gebakje. Zomaar suiker weglaten of vervangen is daarom niet altijd de beste aanpak. Maar de hoeveelheid eens kritisch onderzoeken is wel wenselijk. Wat wil de consument? Wat zijn de verwachtingen van de overheid? En is af en toe genieten van een gebakje echt een probleem? We geven je hieronder graag wat tips.
Meer weten over de NAPV? Lees ons artikel over wat het inhoudt voor de bakkerijsector.