Naam van het product

De naam die u aan een product geeft, moet duidelijk zijn en mag niet misleidend zijn. Dat betekent dat uit de naam van het product altijd moet blijken om wat voor product het gaat. Fantasienamen en handelsnamen zijn geen officiële, wettelijke benamingen. U mag deze wel gebruiken, maar dient dan ook de wettelijke, gebruikelijke of beschrijvende benaming te vermelden.

U kunt uw producten op drie manieren aanduiden, namelijk met een:

  • Wettelijke benaming (gereserveerde aanduiding),
  • Gebruikelijke benaming (voor banketproducten) of 
  • Beschrijvende benaming.

Het Warenwetbesluit Meel en brood kent voor brood een aantal gereserveerde aanduidingen die verband houden met de samenstelling en de aard van het product. Zo bent u verplicht om bij alle broodsoorten aan te geven of het wit, bruin of volkorenbrood is. Voorbeelden van gereserveerde aanduidingen zijn meergranenbrood, desembrood, melkbrood en rozijnenbrood. U bent niet verplicht deze aanduidingen te gebruiken, maar als u dat doet moet u wel aan de bijbehorende eisen voldoen.

Verder zijn er op grond van de Europese Verordening voor Landbouwproducten 1308/2013 ook een aantal aanduidingen voor zuivelproducten beschermd (onder andere boter, room, kaas, karnemelk en yoghurt). Dat betekent dat wanneer u dit gebruikt in de naam van uw bakkerijproduct, er geen gedeeltelijke vervanger van dit zuivelproduct aanwezig is en dat het betreffende zuivelproduct een essentieel bestanddeel van uw bakkerijproduct is. Een botercroissant bevat om die reden dus geen combinatie van margarine en roomboter.

Voor cacao en chocolade gaan de eisen nog wat verder. Daarvoor is in het Warenwetbesluit Cacao en chocolade bepaald dat als het product aan een bepaalde samenstelling voldoet, u verplicht bent de daarbij behorende benaming zoals chocolade, melkchocolade of chocoladebonbon te gebruiken.

Naast een wettelijke benaming kunt u voor uw producten ook een algemeen gebruikelijke benaming kiezen. De consument weet in dit geval doorgaans direct met welk product hij te maken heeft. Voorbeelden van gebruikelijke benamingen zijn bijvoorbeeld kano, sprits, tompouce of moorkop: deze namen zeggen niets over de aard of samenstelling van het product, maar doordat het gebruikelijke benamingen zijn, weet de consument toch om wat voor soort product het gaat.

Een omschrijving stelt de consument in staat om de ware aard van het product te achterhalen. De naam van het product moet de juiste informatie geven over de samenstelling (ingrediënten) van het product en de aard van het product. Een suikerbrood bevat bijvoorbeeld zoveel suiker dat de zoete smaak duidelijk waarneembaar is en een notenbrood bevat zoveel noten, dat de smaak daarvan kenmerkend is.

Het Warenwetbesluit Meel en brood kent de volgende definitie van brood:

Brood is gebakken eetwaar, met als kenmerkende bestanddelen

  • Water of melk
  • Rijsmiddel (niet verplicht voor roggebrood)
  • Al dan niet verkleinde of geplette vruchten van graan, glutenvrije graanbestanddelen of zaden van boekweit
  • Zout

Wanneer u naast deze bestanddelen nog andere, kenmerkende bestanddelen in het deeg gebruikt (zoals bijvoorbeeld lijnzaad, zonnebloempitten of boter) dient dat in de naam van het product tot uiting te komen, zodat de consument weet wat hij eet, bijvoorbeeld “wit speltbrood met zonnebloempitten en lijnzaad” of “volkorentarwe vruchtenbrood”.

Wit pizzabroodje met tarwe en spelt, vruchtentaart of crème gebakje zijn andere voorbeelden van beschrijvende benamingen.

Een globale toelichting op de verschillende verplichte onderdelen voor het etiket van voorverpakte producten vindt u in de overeenkomstig aangeduide artikelen. Voor een gedetailleerde toelichting verwijzen we u naar ons speciale naslagwerk “Voedselinformatie en Aanduiden” die deel uitmaakt van het digitale informatiepakket (te vinden via Mijn FOODBASE).
Voor de eisen betreffende de naamgeving van brood uit het Warenwetbesluit Meel en brood kunt u terecht op het dossier Warenwetbesluit Meel en brood. Heeft u na het doorlezen daarvan nog vragen op het gebied van etiketteren? Neem dan contact op met onze kennisspecialisten! Zij staan u graag te woord.

Gerelateerde diensten

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten