
Een ingrediënt is een bestanddeel van een samengesteld product, dat bij de vervaardiging of de bereiding van een levensmiddel wordt gebruikt en nog in het eindproduct aanwezig is, ook al is het in een veranderde vorm. Hieronder vallen dus ook levensmiddelenadditieven, aroma’s en voedingsenzymen die een technologische functie vervullen in het eindproduct. Residuen, technische hulpstoffen en additieven die alleen in de gebruikte grondstof een functie vervullen en dus niet in het uiteindelijke product, worden niet als ingrediënten beschouwd, tenzij daarin een allergene stof voorkomt."
Een lijst van ingrediënten is verplicht op alle voorverpakte producten die bestemd zijn voor consumenten of grote cateraars zoals restaurants, kantines, scholen, ziekenhuizen en cateringbedrijven. Voor de ingrediëntenlijst geldt, net als voor de overige verplichte onderdelen van de voedselinformatie, dat het met duidelijk zichtbare, leesbare en onuitwisbare letters op de verpakking moet worden vermeld. De lettergrootte is wettelijk vastgesteld op een minimale hoogte van 1,2 mm. De ingrediënten vermeldt u in volgorde van afnemend gewicht.