Buitenverkoop op Koningsdag: Tips voor een goede hygiëne

Producten als oranjegebak en roombroodjes zijn bederfelijke producten. Aandacht voor hygiëne is belangrijk, zeker bij buitenverkoop, waar producten meer open liggen en de temperatuur kan oplopen. Onze hygiëneadviseurs geven een aantal praktische tips en adviezen die u kunt gebruiken om goed voorbereid Koningsdag in te gaan.


Wil u meer informatie of advies m.b.t. hygiënezaken, neem dan contact op met uw NBC hygiëne adviseur of met de klantenservice via 0317 - 47 12 12

  • Voor ongekoelde presentatie van bederfelijke producten gelden een aantal spelregels. Deze staan omschreven in de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. 
  • Zo mag u bederfelijke producten maximaal twee uur ongekoeld presenteren en moeten de producten direct geconsumeerd worden. Dat is bijvoorbeeld wanneer u een oranje gebakje op een servetje verkoopt.
  • Belangrijk is dat u de 2 uur bijhoudt, bijvoorbeeld met een kookwekker of de lijst 2-uurs regeling uit de hygiënetool. Zo houdt u zelf overzicht op deze vaak hectische dagen. En mocht u bezoek krijgen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), dat moet u aantoonbaar kunnen maken dat u de 2-uurs regeling aanhoudt.
  • Houd voorraden klein. Beter is om regelmatig aan te vullen.
  • Heeft u een kleine koeling, gebruik deze dan! Zeker bij warm weer heeft gekoeld presenteren van producten de voorkeur. 

 

Voor de inrichting van een kraam / standje buiten gelden de eisen die gesteld worden aan een ‘mobiele bedrijfsruimte’.

  • Zorg dat uw kraam aan de zij- en achterkant is afgeschermd. Voorkom dat door de wind meegenomen vuil of stof uw producten verontreinigt. En voorkom vrije inloop van mensen in de kraam.
  • Zorg dat er mogelijkheid is om handen (en eventueel gereedschap) te wassen. Een jerrycan met kraan met zeep en handdoeken is hiervoor toereikend.
  • Houd de kraam en omgeving schoon door bijvoorbeeld een prullenbak te plaatsen, servetjes op te ruimen en tafels en werkbank te reinigen. 

 

  • Zorg dat u een map met productinformatie bij de hand heeft. Zodat u ook buiten vragen van klanten over bijvoorbeeld allergene stoffen of ingrediënten kunt beantwoorden. 

Gerelateerde diensten

Hygiëne advies
Hygiëne staat centraal in uw bedrijfsvoering en u werkt volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Maar hoe weet u zeker dat u aan de huidige wettelijke eisen blijft voldoen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u graag met Hygiëne advies.
Lees meer
Digitaal infopakket (Hygiënecode)
Het digitaal infopakket bevat diensten die digitaal beschikbaar zijn voor iedere ondernemer, zoals de Hygiënecode, een informatiemap Etiketteren & Aanduiden en Warenwetenswaardig. Met dit pakket beschikt u over alle benodigde informatie voor een optimale bedrijfsvoering.
Lees meer
Hygiënecodecertificering
Stichting Voedsel veiligheidsinspectie Wageningen (SVVW) toetst bedrijven op de Hygiënecode. Deze stichting is belast met de certificering van bedrijven op de Hygiënecode. In dit kader werkt SVVW samen met ISACert; deze geaccrediteerde instelling mag van de Raad voor Accreditatie internationaal erkende certificaten verstrekken.
Lees meer
Hygiënetool
Als bakkerondernemer bent u wettelijk verplicht om te werken volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Met de digitale Hygiënetool van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voert u snel en eenvoudig de meest actuele richtlijnen van de Hygiënecode in.
Lees meer