Bakkerszout vervangen door zeezout; goed idee?

Bakkerszout vervangen door zeezout omdat het minder natrium bevat en daarmee beter is voor de gezondheid, klopt dat wel?

Ook voor (biologisch) brood met zeezout, geldt dat het zoutgehalte niet hoger mag liggen dan 1,8% op droge stof. Vanwege wisselende samenstellingen van zeezout, is ons advies om – net als voor bakkerszout -  maximaal 1,5% op meelbasis toe te voegen. De hoeveelheid zout (NaCl) in een product wordt berekend door de hoeveelheid natrium per 100 gram te vermenigvuldigen met een factor 2,54.

 

Pauline Houtsma

Kennisspecialist warenwet

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

Bij zowel keukenzout (natriumchloride) als zeezout gaat het om de hoeveelheid natrium die er in zit. “Gewoon” (bakkers)zout bevat volgens de Nederlandse Voedingsmiddelen tabel (NEVO) gemiddeld 39 gram natrium per 100 gram. Voor zeezout is dit gemiddeld 33,8 gram natrium per 100 gram, iets minder dus. Rekenen we dit door tot de hoeveelheid zout (NaCl) in een product (vermenigvuldigen met 2,54), dan kom je voor bakkerszout gemiddeld uit op 99 gram zout (equivalenten) per 100 gram en voor zeezout gemiddeld op 86 gram zout(equivalenten) per 100 gram. In zeezout zitten verschillende mineralen maar dat de hoeveelheid natrium daardoor aanzienlijk minder is, is een fabel. Ook zeezout bestaat voor het overgrote deel uit natriumchloride. In de praktijk wordt wel beweerd dat je van zeezout 2x zoveel kunt gebruiken als van bakkerszout, maar dat klopt dus niet!

Een reden om voor zeezout te kiezen, kan zijn omdat klanten hechten aan het natuurlijke karakter. Daarentegen heeft bakkerszout als groot pluspunt dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Jodium hebben mensen nodig voor o.a een goede werking van de schildklier. Voor de volksgezondheid is het daarom belangrijk om bakkerszout te gebruiken voor brood, koekjes, cake en gebak. Met zo’n vier sneetjes brood per dag, is ruim de helft tot driekwart van de dagelijkse jodiumbehoefte gedekt.

Pauline Houtsma

Kennisspecialist warenwet

p.houtsma@nbc.nl
0317 47 12 12

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten