Zoutmeting

De bakkerijbranche heeft in de loop der jaren een stapsgewijze zoutreductie in brood doorgevoerd. De zoutnorm is wettelijk vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en Brood. Het Nederlands Bakkerij Centrum kan u helpen de hoeveelheid zout in brood te meten.

Inname van teveel zout (met name natrium) zorgt voor een verhoogde bloeddruk en vergroot daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Minder zoutinname kan dus veel levens redden. Naar schatting komt zo’n twintig procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout uit brood. Daarom heeft de bakkerijbranche stappen gezet om de hoeveelheid zout in broodproducten te reduceren.

Wetgeving zout in brood
De hoeveelheid zout in brood mag niet meer zijn dan 1,8 gram zout op 100 gram droge stof. Vrijwel alle broodsoorten moeten voldoen aan deze wettelijke zoutnorm. Naast de dagelijks gegeten broodsoorten geldt de norm bijvoorbeeld ook voor stokbrood, kleinbrood, roggebrood, vruchtenbrood en glutenvrij brood. Bij correct werken en afwegen wordt met een dosering van 1,5% zout op meel de maximale grens van 1,8% zout op droge stof niet overschreden. Let er daarbij wel op dat de overige ingrediënten geen zout of natrium bevatten want dit telt mee voor de totale hoeveelheid zout in brood

Zoutmeting
Bent u benieuwd of uw eindproduct voldoet aan de wettelijke norm? NBC biedt twee- tot viermaal per jaar een zoutmeting van uw broodproducten aan, eventueel in combinatie met een productbeoordeling van uw brood. Wanneer u regelmatig een zoutmeting laat uitvoeren door het NBC, houdt u de controle over het zoutgehalte in uw broodproducten. Bovendien laat u zien dat u zoutreductie en daarmee de gezondheid van uw consument serieus neemt.

Neem contact op met onze klantenservice via 0317 47 12 12 of via klantenservice@nbc.nl

 

Onze keurmeesters & procesadviseurs

Hulp nodig bij uw producten of proces? Of heeft u een vraag over deze dienst? Neem contact met ons op. Wij helpen uw graag.

Gerelateerde diensten

Productbeoordeling
Of u nu broodproducten, banketproducten of beide verkoopt, de kwaliteit hoort natuurlijk altijd in orde te zijn. Het is immers die kwaliteit en continuïteit waarvoor uw klanten juist bij u komen. Met productbeoordelingen van het NBC weet u waar u aan toe bent.
Lees meer
Consumentenbeoordeling brood- en...
Welke wensen en voorkeuren de consument voor brood- en banketproducten aan de dag legt, is niet altijd gemakkelijk te voorspellen. Daarom maakt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) gebruik van consumentenonderzoek. Op basis daarvan krijgt u een goede indruk van de mening van uw klant.
Lees meer
SpecsPlaza
Consumenten hebben een toenemende behoefte aan kennis over voedsel en de ingrediënten daarvan. Ook vanuit de overheid worden steeds meer regels opgesteld om via bijvoorbeeld een etiket de juiste productinformatie te verstrekken. Het etiketteren van voorverpakte producten is bovendien verplicht. Ook voor onverpakte producten zijn de regels in december 2014 verscherpt. SpecsPlaza helpt u daarbij.
Lees meer
Voedingswaarde analyse
Overweegt u om de voedingswaarde van uw brood- of banketproduct door een erkend laboratorium te laten bepalen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u bij het vinden van de juiste partij.
Lees meer

Belangrijk! Een aantal dingen zijn veranderd.

Graag willen we u informeren. We hebben een duidelijke splitsing gemaakt tussen onze collectieve werkzaamheden ter verbetering van de bakkersbranche en onze commerciële diensten, die we aanbieden.

Voor al onze collectieve zaken kunt u nog steeds terecht bij NBC. Al onze commerciële diensten kunt u vanaf nu vinden onder FoodBase.nl. Met de kennis van NBC. 

Dat geldt dus ook voor online bestellingen. MijnNBC is nu Mijn FoodBase geworden. De inloggegevens zijn gelijk gebleven.

Voor vragen neem contact op met onze klantenservice of uw hygiëne – adviseur. 

×
Sluiten