GMP-regeling

Bakkerijen die afgekeurde of retourproducten leveren aan de diervoederindustrie, zijn verplicht om aan zogeheten GMP-eisen te voldoen. Bakkerijen die reeds gecertificeerd zijn voor de Hygiënecode, kunnen dit certificaat uitbreiden met de GMP-regeling.

Verontreinigingen in diervoeder kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De dieren die het voer eten, kunnen uiteindelijk immers bij de consument op het bord belanden. Wegens schandalen met diervoeder in het verleden stelt de overheid tegenwoordig strenge eisen aan levensmiddelenbedrijven die restproducten leveren aan foeragebedrijven (tussenhandelaren voor de diervoedersector). Zij mogen dit alleen maar doen wanneer zij voldoen aan de zogeheten GMP-eisen, die verontreinigd diervoeder moeten voorkomen. GMP staat voor Good Manufacturing Practice.

Hoe voldoet u aan de GMP-eisen?
Hygiëneadviseurs van het NBC kunnen u adviseren welke noodzakelijke maatregelen er genomen moeten worden om te kunnen voldoen aan de GMP-regels. Bakkerijen die gecertificeerd zijn voor de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij kunnen hun certificaat uitbreiden door een aanvulling van tien inspectiepunten. Wanneer u zich hiervoor aanmeldt, verricht de Stichting Voedsel Veiligheidsinspectie Wageningen (SVVW) een GMP-inspectie tegelijkertijd met de reguliere inspectie voor de Hygiënecode. Deze aanvulling is te danken aan een samenwerking tussen het Productschap Diervoeder, de certificerende instantie ISACert en het NBC. Gezamenlijk hebben wij deze GMP-regeling ontwikkeld, waardoor u snel uw zaken op orde heeft.

Wat levert het op?
Wanneer u aan alle geldende regels voldoet, ontvangt u een speciaal certificaat. Dit heet officieel een GMP-gelijkwaardigheidsverklaring en het certificaat geeft u de garantie dat u mag leveren aan de diervoederindustrie. Daarmee voorkomt u dat u uw restproducten moet laten afvoeren door uw afvalverwerker, wat in de praktijk duurder uitvalt dan de extra investering voor de GMP-regeling.

Hygiëne adviseurs

Hulp nodig bij uw hygiëne? Onze adviseurs helpen u graag verder. 

klantenservice@nbc.nl
0317 47 12 12

Gerelateerde diensten

Hygiënecodecertificering
Stichting Voedsel veiligheidsinspectie Wageningen (SVVW) toetst bedrijven op de Hygiënecode. Deze stichting is belast met de certificering van bedrijven op de Hygiënecode. In dit kader werkt SVVW samen met ISACert; deze geaccrediteerde instelling mag van de Raad voor Accreditatie internationaal erkende certificaten verstrekken.
Lees meer
Hygiëne advies
Hygiëne staat centraal in uw bedrijfsvoering en u werkt volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Maar hoe weet u zeker dat u aan de huidige wettelijke eisen blijft voldoen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) helpt u graag met Hygiëne advies.
Lees meer
Digitaal infopakket (Hygiënecode)
Het digitaal infopakket bevat diensten die digitaal beschikbaar zijn voor iedere ondernemer, zoals de Hygiënecode, een informatiemap Etiketteren & Aanduiden en Warenwetenswaardig. Met dit pakket beschikt u over alle benodigde informatie voor een optimale bedrijfsvoering.
Lees meer
Hygiënetool
Als bakkerondernemer bent u wettelijk verplicht om te werken volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Met de digitale Hygiënetool van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voert u snel en eenvoudig de meest actuele richtlijnen van de Hygiënecode in.
Lees meer