Wijzigingen Hygiënecode 2008

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij is, in opdracht van de brancheorganisaties NBOV en NVB, opgesteld door het Nederlands Bakkerij Centrum en is bedoeld om bakkers te helpen om aan wettelijke voorschriften voor hygiëne en voedselveiligheid te voldoen. De Hygiënecode uit 2003 is in 2008 aangepast. Sommige regels zijn aangescherpt, andere verduidelijkt of verruimd. Daarnaast is ook veel hetzelfde gebleven. Door veranderende wetgeving, nieuwe ontwikkelingen in de branche of wensen van gebruikers wil de overheid dat een Hygiënecode eens in de vier tot vijf jaar wordt herzien.

Vernieuwingen

In de nieuwste Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij zijn de aandachtspunten voor hygiënisch werken onderverdeeld in basisvoorwaarden en processtappen. Basisvoorwaarden zijn voor het gehele productieproces belangrijk. Te denken valt aan inrichting, persoonlijke hygiëne en voorkomen van kruisbesmetting. Processtappen gaan over inkoop, bewaren van grondstoffen en halffabricaten en de ontvangst van goederen. De aandachtspunten worden per onderdeel duidelijk beschreven. Er is een duidelijker onderscheid gemaakt tussen eisen en adviezen. De richtlijnen zijn zo kort en krachtig mogelijk geformuleerd, waardoor de Hygiënecode overzichtelijk en praktisch geworden is.

Belangrijkste veranderingen op een rij

Reinigen en ontsmetten

Temperatuurbeheersing

Houdbaarheidstermijnen

Veranderde registratie

Ongediertebestrijding

De verantwoordelijkheid voor de documentatie ligt bij de ongediertebestrijder, vraag naar

Overig

Wilt u zich verder verdiepen in de aanpassingen in de nieuwste Hygiënecode? Bekijk dan welke eisen en welke adviezen zijn toegevoegd, aangepast of veranderd.

Geprint vanaf: https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/wijzigingen-hygi%C3%ABnecode-2008
Datum en tijdstip: 27-04-2024 04:39 uur.