Speltbrood en glutenvrij?

18 jun 2014

Regelmatig wordt gedacht dat speltbrood geschikt is voor mensen met een tarweallergie. Dit is helaas niet het geval. Omdat spelt verwant is aan reguliere tarwe en sterke overeenkomsten in eigenschappen vertoont, is deze graansoort ook niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld coeliakie. Voor speltbrood worden meestal speltrassen gebruikt die een kruising zijn tussen oerspelt en de huidige broodtarwe. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken erg op elkaar. De Europese Commissie heeft ook bepaald dat wanneer spelt of khorasantarwe (voorheen kamut) als ingrediënt worden gebruikt, daarbij verwezen moet worden naar het allergeen tarwe.

Allergisch of niet?

De begrippen voedselallergie en voedselintolerantie worden vaak, ten onrechte, door elkaar gebruikt. Bij iemand met een allergie voor tarwe reageert het afweersysteem op een specifiek eiwit uit de tarwekorrel. Klanten die aangeven allergisch te zijn voor tarwe maar speltbrood toch goed verdragen, hebben waarschijnlijk geen tarweallergie, maar een intolerantie voor tarwe. Hierbij is het afweersysteem niet betrokken. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, geven klanten met een tarwe-intolerantie soms aan dat ze wel spelt verdragen. Informeer altijd bij mensen die aangeven een tarweallergie te hebben welke graansoorten wél zijn toegestaan. Bij een daadwerkelijke tarweallergie zijn schone haver, rogge en gerst goede alternatieven. Voor coeliakiepatiënten (gluten overgevoeligheid)  zijn rogge, gerst en spelt niet geschikt. Omdat in reguliere bakkerijen bovendien veel kans bestaat op kruisbesmetting met tarwe of glutenbevattende grondstoffen, is het belangrijk de klant hiervan op de hoogte te brengen.

Afdrukken